Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 19
За місяць : 1244
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Білгород-Дністровський технікум підготовки культурно-освітніх працівників
Білгород-Дністровський технікум підготовки культурно-освітніх працівників

Білгород-Дністровський технікум підготовки культурно-освітніх працівників – спеціалізований навчальний заклад. Створений у 1952 р. з метою формування підготовлених кадрів культосвітніх працівників, у т. ч. бібліотекарів, передусім для Ізмаїльської, Одеської, Кримської областей. Навчання здійснювалось на відділеннях бібліотечної і клубної роботи і тривало три роки при стаціонарній формі навчання і чотири роки – для заочників. Перший випуск (108 фахівців) відбувся у липні 1955 р., наступного року випущено понад 170 осіб. На бібліотечне відділення набирались особи з освітою не менш як 7 класів, які, крім набуття фахових знань, отримували й повну середню освіту. Щорічний набір на це відділення – 25–30 чол. Викладачами бібліотечних та інших дисциплін працювали С. Герасименко, С. Грінберг, В. Кундухова, І. Кучеренко, Ф. Кучеренко, Ф. Левінштейн, С. Синицина, Н. Чорноус та ін.

image
Будівля, в якій технікум розміщувався у 1952-1957 рр.
Технікум розташовувався у пристосованій двоповерховій будівлі колишнього дитячого будинку на вул. Леніна, 33, нині вул. Михайлівська, 29. Гуртожитку технікум не мав, винайм студентами житла оплачувався державним коштом.

У зв’язку з тим, що у 1954 р. Ізмаїльська область була ліквідована, а її територія увійшла до складу Одеської області, завдання з підготовки бібліотечних і клубних працівників для регіону покладалось на Одеський технікум підготовки культосвітніх працівників (нині Одеський коледж мистецтв iм. К. Ф. Данькевича). Того ж року було створено Черкаську область, яка не мала на своїй території аналогічного навчального закладу. Згідно з наказом міністра культури Української РСР від 4 липня 1957 р. № 551 «Про перевід технікуму підготовки культурно-освітніх працівників з м. Білгород-Дністровського Одеської обл. до м. Канева Черкаської обл. та відкриття Канівського технікуму підготовки культурно-освітніх працівників» діяльність навчального закладу у Білгороді-Дністровському була припинена; після переміщення на нове місце на його базі діє Канівський коледж культури і мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Загалом за п’ять років діяльності у Білгороді-Дністровському в технікумі було підготовлено кілька сотень бібліотечних та інших спеціалістів для закладів культури Ізмаїльської та Одеської областей. Серед відомих випускників технікуму – К. Запорожан, директор ЦБС м. Білгорода-Дністровського у 1975–1994 рр.; Т. Прийомова, завідувач Білгород-Дністровської міської бібліотеки для дітей ім. А. Гайдара у 1981–2008 рр.; В. Маліцька (Балковенко), яка понад 45 років пропрацювала на бібліотечній роботі у м. Іллічівську (нині Чорноморськ).

 

Джерела

Гринберг С. Кадры молодых специалистов / С. Гринберг // Знамя Советов. – 1955. – 20 июля;

Кучеренко И. Учащиеся получают глубокие и прочные знания / И. Кучеренко // Знамя Советов. – 1957. – 23 янв.

Зворський Сергій Леонідович
Статтю створено : 04.09.2018
Останній раз редаговано : 08.10.2020